| Hjemmeside >| Gotland> | næste side
 En cykeltur til Gotland i Sverige Juli 2001     English
Kort over GotlandVisbyKruttornVisbys murFårøsundHyluvikLergravsvikBadvikenSandvikenGannaveKlintehamnDjauvikLillaKarlsoeHammaruddeStoraKarlsoeFyrklippeFyrtaarnTraekumla
Onsdag d. 11 Juli 2001

 Afrejse fra Kastrup Lufthavn kl 14:25 til Arlanda, Stockholm med forbindelse til Visby, Gotland. Uheldigvis er flyet til Arlanda forsinket, cyklerne er ikke med, og vi må løbe noget der ligner halvanden kilometer for at finde flyet til Visby som vi  når 5 minutter inden afgang. Problemet er, ud over det forsinkede fly, at vi selv skal bringe bagagen gennem tolden og den lange vej til Visbyflyet. I Visby melder vi de manglende cykler i lufthavnen til en venlig mand i den ellers øde lufthavnsbygning, og han lover at sende cyklerne til den adresse, hvor vi skal overnatte, så snart de arriverer. Vi tager en taxa til den private overnatning, som vi har reserveret  fra København. Det viser sig at være et værelse i en lejlighed i et lidt kedeligt kvarter uden for byens gamle mure, som vi så fra taxaen. Men rummet er OK. Efter et bad og en whisky går vi ind i den gamle Hansestad inden for murene og får vores første måltid på Gotland.
Dejligt måltid og en sød servitrice som roser os for vores forsøg på at tale svensk. Efter aftensmaden går vi en tur rundt i byen for at indsnuse lidt af atmosfæren af gamle bygninger, de ældstse af tjærede træplanker, stejle brolagte gader med masser af spisesteder og ind imellem ruiner af meget gamle kirker. Vi ser mindst 5 ruiner, samt en fungerende kirke: St. Maria katedralen samt nogle nyere kirker. Folkene i Visby må have været meget troende i gamle dage, mens der senere ikke har været penge til at vedligeholde så mange kirker i en så forholdsvis lille by.
Rundt om det hele ligger bymuren, som stammer fra 12hundrede tallet, hvor den blev bygget for at beskytte de tyske handelsmænd i byen fra de omkringboende gotlandske bønder, hvis handelsrettigheder var truet af byen. Fordi denne fantastiske bymur stadig står næsten som da den blev bygget, er Visby blevet en af de byer, som FN har valgt som bevaringsværdig. Byen er imponerende, men i dag mere som turistmål end som den aktive handelsby, den engang var.
Da vi kommer tilbage til vores logi, står vores cykler udenfor, bragt ud af flyselskabet, og vi er mobile igen.
 


 


Næste billede: Visby

Hjemmeside: Susanne & Ole Jacobi 
tekst og akvareller af Susanne og Ole Jacobi