| Hjemmeside >| Indholdfortegnelse >| forrige side >| næste side|                                                                                                   English version Skansen
Skansen                                                                                                                                               © Akvarel af Ole Jacobi 1996
Ude ved Skansen bliver vi sejlet ind i gummibåd. Der er høje sandstensskrænter med kulforekomster, hvid sandstrand med store kampesten og en lille elv, der løber ud i havet. Jeg kommer til at sige, at det ligner Røsnæs, og det synes professoren i geologi ikke er særlig morsomt!

Vi går opad og kigger på den lille kirkegård i den forladte bygd. De sidste forlod den i 1960, da den simpelthen blev nedlagt. Der har været en del børn, som ikke er blevet ret gamle, nogle kun 8-10 år, kan vi se på de hvide kors. De hed allesammen Olrik til efternavn, sikkert efter udstedsbestyreren, Moses Olrik, som kom dertil i 1922.

Vi går videre op og finder mosebølle. Her vokser også den smukke tikiussaak (grønlandsk blåklokke). Her sætter vi os et øjeblik og hører om geologien.

Tilbage på "Porsild" skal vi lige sejle et stykke for at have Mikkel med. Han blev sat alene i land et stykke tid før os andre for at måle med GPS.

Nu viser det sig, at Hold D har en overraskelse til os. De har købt hvidvin og rejer, bagt brød og kage, som vi skal spise, mens vi sejler hjem. Det smager rigtig dejligt, og vi er blevet sultne.

Vi bliver sat af ved Arktisk Station i gummibåd kl. ca. 18. En time senere går vi op for at spise. Vi får kogt rensdyrkød med ris og karrysovs med champignons. Men vi er ikke særlig sultne p.g.a. rejemadder og kage. Det er en skam, for det smager godt.

På skolen kl. 20 fortæller Jesper og Kristian om GPS. Jacobi har lavet en konkurrence om, hvem der kan gætte, hvor højt det store isfjeld er, som ligger lige her uden for. Man snydes let af den grønlandske lufts klarhed - den, der gør bedømmelse af afstande næsten umulig. Derfor er man tilbøjelig til at undervurdere afstande. Det isfjeld, der ligger "lige derovre" er måske 30 km væk. Der er udlovet en plade chokolade til vinderen, og der bliver afleveret skriftlige gæt. Der bliver gættet på alt - lige fra 24 m til 127 m. Men det nøjagtige tal er 79,5 m, og det er der 2, der har gættet på: Elsebeth og Tina, og de får en plade Ritter Sport hver.

Der er inviteret til dansemik i aften af det lokale fodboldhold fra kl. 22 til 01. De har købt 30 kasser øl, og det skal foregå i forsamlingshuset. Det er vi lidt spændte på.

Kl. 22 går vi op til forsamlingshuset. Der sidder allerede en del af vore studerende og kun ganske få grønlændere. Leif Skytte sælger øl, sodavand og chips. Musikken starter, og der kommer flere til. Arne åbner ballet ved at invitere en grønlandsk pige op til dans, men det er ingen succes. Hun er alt for genert og siger hurtigt tak for dansen.

Men så går det ellers stærkt. Studenterne begynder at danse med hinanden, og efter ca. en times dans begynder der for alvor at komme gang i festen. Der bliver danset en del "Kalattut", som er en speciel grønlandsk dans (polka-agtig), og vi forsøger at lære det. Den grønlandske polka er tydeligt inspireret af skotske "reels", som via hvalfangere kom til landet i 1600-tallet. Jeg svinger Jacobi i en forrygende dans. Han gør udtrykkelig opmærksom på, at han kun vil danse, hvis jeg vil føre ham. Det gør jeg så!

Da det jo er en fodbold-dansemik, sætter Disc Jockeyen pludselig nummeret på med Big Fat Snake og Landsholdet:

"Vi vinder, vi ved vi kan
vi er Danmark i Engeland
vi kæmper til sidste mand.
Big boys in red and white
Det er Danmark
Det er fodbold
Det er sejt"

- og jeg ser mit snit til at starte en "kluddermor" på dansegulvet. Således får vi integreret lokalbefolkningen i dansemikken ind imellem disco-rytmerne. Da strømmen så pludselig lidt senere svigter musikanlægget, må vi selv hitte på noget, og så tager vi: "Nu skal vi have en tosset dans..."

Studenterne har det virkelig sjovt. De danser og morer sig med grønlænderne og hinanden. Festen slutter først henad kl. 03 - troede vi!


Næste billede:Op til Chamberlin gletscheren
tilbage Tilbage til Indholdsfortegnelse