| Hjemmeside >| Indholdfortegnelse >| forrige side >| næste side|                                                                                                   English version Sermermiut
Sermermiut og Jakobshavn Isfjord                                                                                                          © Akvarel af Ole Jacobi 1996
Onsdag, den 21. august 1996

Der er morgenmad på "Naleraq" kl. 08.30. Jacob Lindbo har lavet "Tag-selv-bord" til os. "Det havde vi også på Ionosfærestationen", kommenterede Trine!

Elsebeth er rejst hjem her til morgen. Det hele gik i orden med hendes billet, så nu er vi 43 tilbage.

Kl. 10 går dagens tur - med Jacobi som guide - først ud til Isfjorden. Vi vandrer ud af byen og over en fjeldhede. Nogle af drengene er i korte bukser, og jeg selv har bare tæer i sandalerne. (Det skyldes nu, at jeg fik "en sok" lige før, da vi skulle passere et mindre vandløb, - og Goretex-støvlerne står hjemme på vandrehjemmet).

Vi kommer til en bred slugt, hvor Sermermiut ligger. Jacobi fortæller os om denne vigtige eskimoiske boplads, som nu er udgravet og undersøgt. Havet æder en skrænt ind i området og blotlægger en køkkenmødding. Her kan man nedefra aflæse Grønlands 4000 år gamle historie lag for lag, bl.a. Saqqaq-kulturen, Dorset-kulturen og Thule-kulturen.

Jacobi siger, at hvis nogen har lyst, kan de fortsætte ud til Kællingekløften. Det er en smal dyb kløft, som skærer sig ind i fjeldsiden. Her kastede gamle mennesker sig i døden for år tilbage, når livet var blevet dem for langt, eller der var for mange munde at mætte, - somme tider godt hjulpet af børn og børnebørn.

Turen går videre, og vi klatrer højere op. Så kommer vi ved 11.30-tiden til det absolut største natursceneri i Ilulissat-området: Isfjorden. Enorme ismasser ligger her.

Fra den store, meget produktive bræ 40 km inde i fjorden kælver enorme isfjelde, der langsomt føres ud mod mundingen, ud til Disko-bugten. Isbræen bevæger sig hele 22 m i døgnet. Isfjeldene fylder den 1500 m dybe fjord totalt. De stuves sammen, fordi der ved mundingen af fjorden ligger en morænevold, de kun vanskeligt kan komme over, i en vanddybde af kun 200 m.

Et panorama af ufattelig skønhed. Ikke mindst en dag som denne med sol, blå himmel og sigt til uendeligheden. Fjorden er pakket med is i et virvar af glinsende isfjelde, som skubbes videre frem mod mundingen af presset bagfra. Fra isen inde ved randen brækker af indlandsisens store kappe, og til den når fjordmundingen, kan der gå 2 år! Det er imponerende at se ud over dette isfjords-virvar, og Jacobi maler en akvarel. Naturligvis må han det.

Her spiser vi vores madpakker. Pludselig hører vi hundene hyle, da klokken er 12.00, og sirenen lyder inde fra byen. En fantastisk koncert går i gang. 6000 hunde hyler i kor. Verden er igen af lave!

Så megen is - og så ufattelig store isfjelde. Det er hele kontinenter, der ligger her og venter på afskibning. Uvilkårligt tænker jeg: Grønland - det grønne land? Måske havde Erik den Røde PR i tankerne, da han engang i 900-tallet døbte det store ubeboede land, han fandt vest for Island. Man kan spørge sig selv, om der er dækning for navnet, eller om det er urimeligt. Skulle landet døbes i dag, ville man nok ikke vælge navnet Grønland. Snarere Island, - ifald det ikke allerede var optaget!

Så går turen tilbage ned gennem byen. Jacobi viser os sit barndomshjem, som nu er malerimuseum. En meget smuk bygning med rødmalet træværk og blå kanter rundt om vinduerne. Her sidder vi længe, mens Jacobi fortæller og fortæller.

Jeg går med Mikkel omkring kommunen, hvor der hænger nogle billeder, som Jacobis far, Hans Jacobi, har malet. Jeg går også ind i NUNA-BANK og beder om et grønlandsk skoleskema til min datter, Emilie. Det vil hun sikkert blive glad for. Resten af eftermiddagen går med at slappe af i solen eller slentre rundt i byen.

Til aftensmad får vi paneret hellefisk med ris, tomatsovs og grøn peber. Det er rigtig lækkert.

Om aftenen hygger vi os med bl.a. irsk kaffe og andre stærke drikke på vandrehjemmet. Der er jo ingen grund til at slæbe de halvtomme flasker med hjem!


Næste billede:Det gamle Jakobshavn 
tilbage Tilbage til Indholdsfortegnelse