| Hjemmeside >| Indholdfortegnelse >| forrige side >| næste side|                                                                                                   English version Museum
Landsfogedboligen i Godhavn med en port lavet af kæberne af en Grønlandshval                                         © Akvarel af Ole Jacobi 1996
I gamle dage var der en landsfoged for Sydgrønland med sæde i Godthåb og en landsfoged for Nordgrønland med sæde her i Godhavn

Godhavn var hermed den vigtigste by i Nordgrønland.

Nu er der museum her.


Mandag, den 19. august 1996

Vi vågner op i dag til tåge over det hele. Jeg plejer at kunne se isfjeldene ud af mit vindue. Her til morgen kan jeg intet se. Alt er bare gråt: grå tæt tåge over det hele, og det er koldt.

Der er oprydning i dag. Karen Vinther har travlt med at samle alt udstyr og prøver sammen og sørge for, at det bliver sendt hjem. Det viser sig at være et større papirnusseri med flere forskellige formularer, der skal udfyldes i mange eksemplarer.

Arne og jeg går "den store betalingsrunde" i dag. Først afregner vi med KNI-butikken for Karolines og Nikolajs seneste madindkøb. Dernæst afregner vi med Preben Ullitz for indkvartering på Vandrehjemmet Naja og Ionosfærestationen. Så går turen over til skoleinspektøren, hvor vi skal aflevere nøglen og betale regningen for leje af lokalerne på skolen. Vi betaler Leif Skytte for indkvartering på Arktisk Station og leje af "Porsild" i 7 dage. Alt dette giver et dybt indhug i økonomien. Det sidste chok får vi, da timesedlen kommer fra Karoline og Nikolaj. Vi må sætte os sammen bagefter og regne sammen og se, hvordan det passer med budgettet.

Men ellers slentrer vi rundt i byen, går på posthuset, til havnen - eller på pølsebar. Nogle er ikke færdige med at bruge kræfterne, så de vandrer op til gletscheren "for at sole sig", som de siger. Solen brager nemlig pludselig igennem tågen, som letter på et øjeblik og efterlader en varm og dejlig solskinsdag. Vores sidste dag i Godhavn. Andre er taget ud for at fiske ørreder.

Johanne viser museet frem. Der er en samling billeder af Jakob Danielsen, en fanger som med små akvareller viste hvordan fangsten blev udført. Museet har også en samling skindklæder og værktøj.

Jeg er øm i lårmusklerne af turen i går, og mine fødder har det bedst i sandaler i dag. Heldigvis er vejret til sandaler - men med skisokker i. Der er nogle af studenterne, som går helt amok. De går ud og bader! Det har de truet med i lang tid, og nu skal det altså være. De indrømmer, at det er koldt - men en oplevelse.

Brian og Lars fra XTV skal hjem i dag med helikopter. Den er forsinket p.g.a. tågen, men hjem kommer de da. Margot og Pernille bager franskbrød og boller til i aften, fordi Kenneth har fødselsdag.

Til aftensmad får vi ørredsuppe.

Aftenmødet bliver holdt på Arktisk Station. Studenterne fremlægger projekter og bliver informeret om de sidste praktiske ting omkring afrejsen. Vi slutter af med højtlæsning, og jeg læser et afsnit for studenterne fra "Den lille Prins". Det handler om hans møde med videnskabsmanden (geografen) - og opdagelsesrejsendes vigtige rolle.

Så er der friskbagte boller med smør til alle samt te og kaffe - og fødselsdagssang for Kenneth.

Arne har købt rødvin til lærer-holdet. Det er vores sidste aften i Godhavn. Og så bliver det alligevel midnat, inden vi kommer i gang med at pakke.


Næste billede:Påvej til Ilulissat
tilbage Tilbage til Indholdsfortegnelse